11.6.13

Kako nanijeti tuš za oči?


Ovom tekstu moram posvetiti malo više pažnje jer je tuš za oči za mene jedan od najvažnijih dijelova make up-a koji najviše koristim. Pisat ću i o ličnim iskustvima...

TUŠ ZA OČI

Želite li istaknuti oči, postići dramatičan pogled ili ih samo uokviriti, tuš za oči pravi je izbor. Različiti načini nanošenja, razne boje i stilovi omogućuju nam da u samo nekoliko trenutaka u potpunosti promijenimo izgled.
Provjerite kako, korak po korak, nanijeti tuš za oči:

1. Tehnika nanošenja


Postoje razne tehnike i stilovi nanošenja tuša za oči a svaka žena ponaosob ima svoj način nanošenja tuša za oči. Ipak, najčešće je ona najjednostavnija potpuno dovoljna za isticanje očiju i postizanje dramatičnog izgleda.
Nekad djeluje teško postići simetriju te iscrtati savršenu liniju, uz nekoliko malih trikova i nakon nekoliko pokušaja, to će vam vjerovatno polaziti za rukom kada god to poželite.


Donosim vam najpopularnije tehnike nanošenja tuša za oči, koje su uz to vrlo jednostavne:

1. Nanesite tuš za oči tako da počnete od vanjskog ruba kapka, a potom idete prema unutrašnjosti.  Linija bi trebala biti najtanja u unutrašnjem dijelu oka, što ćete puno lakše postići ukoliko tuš za oči nanesete na ovaj način, ili ukoliko uz sam rub trepavica iscrtate tačke, pa ih spojite tušem za oči.
Ako već imate iskustva, možete započeti i u unutrašnjem dijelu, a potom u jednom potezu nastaviti liniju do vanjskog kuta oka.
Nakon što ste nanijeli tuš za oči na kapke, izvucite crtu, koja se popularno naziva „flick“ i spojite je s prethodno iscrtanom linijom, a potom ispunite unutrašnjost.
Način na koji ja nanosim tuš i koji mi se 'uvukao pod kožu' jeste da ga nanosim skroz od unutrašnjeg dijela oka-od najtanje linije na početku koju postepeno podebljavam kako se bližim ivicu oka, ili ga nanosim od središnjeg dijela ka spolju tako što opet idem od najtanje linije ka debljoj (zavisi koji izgled želim postići i za koju priliku se šminkam). Dio uz samo trepavice lijepo popunim da se ne vide propusti, ako ih eventualno i ima.

2. Sljedeća tehnika nanošenja je nešto zahtjevnija i traži izrazito tanak kist za nanošenje, no na ovaj način, i uz malo eksperimentiranja, moguće je tuš za oči nanijeti na razne načine i tako u nekoliko minuta u potpunosti promijeniti stil.
Uz pomoć kista iscrtajte željni oblik, tako da počnete na vanjskom dijelu, a potom prema unutrašnjosti istanjite crtu. Nakon toga, ispunite unutrašnjost i nanesite maskaru za oči.



2. Stil nanošenja

Postoje razni stilovi nanošenja tuša za oči, koji se razlikuju ovisno o prigodi i osobnom ukusu. Ipak, tehnika nanošenja u osnovi je slična. Donosimo vam neke uobičajene stilove nanošenja tuša za oči, a na vama je da pronađete onaj koji vam najviše odgovara:




3. Trikovi-kako napraviti tuš u bojama

Tuš za oči ne mora uvijek biti crne boje, isprobajte i one u drugim nijansama, sa šljokicama ili bez njih, a možete ih kombinirati i s olovkom za oči u boji.

PRVI KORAK- u samo nekoliko trenutaka vaše sjene za oči možete pretvoriti u tuš i tako promijeniti izgled, a pritom uštedjeti. Sve što trebate je make up četkica za tuš (tanka četkica koja ide nakoso), kap vode i sjene koje ne koristite (bar sam ja tako sebi odredila jednu manju paletu sjena koje ne koristim i koje su slabije pigmentisane) i koristim ih samo kao tuševe za oči u bojama. Namočim vrh četkice u jakoo malo vode (kap), na ubrus naslonim malo četkicu da bi višak vode spao sa nje i blagim pokretima predjem preko sjene koju želim, probam na ruci koliko je pigmentisana i nanosim kao tuš. Na ovakav način se možete riješiti glavobolje kada kombinujete odjeću i šminku, jer imate sve boje dostupne. Sve je lako i jednostavno :)

DRUGI KORAK-Uzmite slanu otopinu, koju uobičajeno koristite za dezinfekciju i čuvanje leća za oči, i nakapajte nekoliko kapi. Potom uzmite kist i umočite ga u otopinu ( pazite da ne pretjerate), a potom u sjenilo prema vašem izboru. Na ovaj način, dobit ćete dugotrajni tuš, s kojim možete eksperimentisati sve dok ne pronađete boju koja vam odgovara.


Tuševi koje koristim i koji su mi se pokazali kao jako dobri su sljedeći:




Na vrhu moje ljestvice! Tuš Oriflame iz GG (Giordani Gold) kolekcije. Znači, sve riječi hvale:
-ne razmazuje se

-nakon što se nanese, ne treba mu dugo za     sušenje

-traje po cio dan

-lako se skida (s kraja oka samo ga prstima lagano 'ogulite' jednim potezom, kao da imate naljepnicu, bez rasipanja i slivanja po cijelom licu)
Skidanje ovog tuša me oduševilo:)

Nažalost, u zadnje vrijeme ga nema u katalozima Oriflame kozmetike (bar ne u BiH) i jako mi je žao zbog toga...







Tuš u gelu-takodje ista kolekcija kao gore navedeni (Oriflame,GG proizvod)
-jako jednostavan za nanošenje

-dobro pigmentisan

-ne ostavlja propuste  kada ga nanosite make up četkicom za tuš

-traje dugo

-uzimate ga kao gel, ali se lijepo osuši kad ga nanesete

-skida se kao i ostala šminka (sredstvom za skidanje šminke ili umivanjem)

Još ga imam u svom neseseru, koristim ga i zadovoljna sam njegovim rezultatom :)




Tuš koji sam uz preporuku prijateljice prije neki dan nabavila Rimmel-ov Glam'Eyes (crni naravno) i nisam se pokajala. Lijep i kvalitetan tuš za svaki dan, nanosite ga kako poželite jer mu je četkica jako precizna i savitljiva.
Redovna cijena mu je oko 8-9 KM, a ja sam ga kupila na sniženju za 5.50 KM.
Ako se predomišljate da li ga da uzmete ili ne, preporučujem vam :)










Sad tek vidjeh da imam sve vrste tuševa u svojoj koleciji ;)

Sljedeći na listi je tuš u olovci iz Oriflame kolekcije. Vrh mu je kao kod flomastera i ne savija se. Ne znam šta bih još rekla za ovaj proizvod-meni odgovara, precizan, i traje od jutra do mraka (barem ja imam takvo pozitivno iskustvo). Dovoljno je pigmentisan i uz nekoliko poteza, vaše oči su već lijepe i spremne za izlazak.



10.6.13

Savjeti za dnevni make up


Ovaj je make-up idealan za svakodnevan odlazak na posao ili u grad. Jednostavne i savršeno nanesene boje će vam pomoći da spojite poslovni imidž i uglađenost. S ovim izgledom ćete se osjećati samopouzdano, što će vam pomoći da se suočite sa izazovima dana.
uljepsavanje.blogspot.com

Nakon što nanesete podlogu i korektor, kožu naprašite puderom, tako ćete učiniti sjaj nevidljivim. Kapke premažite sivim blagim sjenilom. upotrebljavajte mat puder jer se on tijekom dana neće nabirati. Sjenilo za oči nanosite spužvastim aplikatorom.
Preko čeone kosti nanesite bež sjenilo kako bi ono omekšalo sivu sjenu nanesenu ranije. Tim efektom postavljate svoje oči u žarište. Pripazite da vam na obrvama ne ostanu mrlje od pudera. Njih uklonite četkicom za obrve. Oči dovršite nanošenjem dva sloja maskare. Djevojke sa svjetlijom kosom bi trebale koristiti smeđu ili smeđe crnu maskaru, dok ostale mogu odabrati crnu.
Četkicom prijeđite preko obrva smeđim sjenilom i ispunite praznine. To će dati čvrsti okvir za vaš make-up.
Koristite rumenilo u nekoj od mekih ružičastih nijansi. Ta će boja vašoj koži dati ružičast sjaj koji će povezati ostale djelove make-upa.
Na usnama isprobajte nijanse boje crnog ribiza i učinite svoje usne zanimljivima. Olovkom iscrtajte linije i pripazite da to učinite sve do vanjskih kuteva. Ako ne možete iscrtati pravilne rubove prebrišite ih pamučnim štapićem kojeg prethodno uronite u losion za čišćenje.
Usne potom ispunite odgovarajućom nijansom ruža boje ribiza. Ako želite postići mat izgled, lagano ih prebrišite maramicom.
Zaposlenim ženama predlažemo da si odaberu jednostavnu plastičnu torbicu za šminku u kojoj će im sve biti pregledno. Kupite zrcalo s poklopcem i potražite sklopive četkice za puder. Uz sebe uvijek nosite rašpicu za nokte u slučaju da vam nokat pukne.

(Izvor teksta savjetnica.com)

Dnevni look-2. način

Postoje neka pravila make-upa koja jednostavno morate znati. Kao i u odijevanju – postoje kombinacije za dan kao i one za večer/noć. Ne morate stavljati tonu šminke, uz opravdanje “pa bolje da sad stavim više, do navečer će se sve skinuti” – postoje itekako dobri trikovi kako da održite i najminimalniji make-up tijekom cijeloga dana.
Zapamtite, u ovom slučaju itekako vrijedi ona stara “manje je više”, a uz ove ćete savjete izgledati odlično u kojoj se god dnevnoj situaciji našli.

Lice
Tijekom dana dovoljno je nanijeti samo kremu u boji ili neki laganiji tekući puder. Vaša će koža lakše disati, a i vi ćete izgledati prirodnije. Ako strahujete da će vam ta podloga tijekom dana nestati s lica, umjesto da sve fiksirate puderom u prahu/kamenu, radije odaberite proziran fiksator u prahu. On će odraditi svoju zadaću, a vi neće izgledati zabetonirano.
uljepsavanje.blogspot.com
Na obraze pokušajte staviti što je manje rumenila moguće, dovoljan je tek jedan potez četkicom i uvijek birajte nježnije nijanse rumenila. Ako želite potpuno prirodan look, rumenilo u prahu zamijenite onim tekućim. Tekuća rumenila napravljena su kao tinta, tako da će se boja upiti u vaše obraze i odavati dojam prirodno rumenih obraza.

Oči i obrve
Sjenilo možete, ali i ne morate nanostiti baš svaki dan. U slučaju da ga nanosite, neka to uvijek bude neka blaga nijansa, bež i slično. Bitno je samo da ne bude prenaglašeno. Ako želite naglasiti oči, onda to radije napravite tankim, ponavljamo, tankim, slojem tuša za oči.
uljepsavanje.blogspot.com
Maskaru uvijek nanosite u što tanjem sloju. Obuhvatite sve trepavice, ali nastojte da to zahtjeva što manje poteza maskarom. Ako ste baš cijeli dan u pokretu, možete nanjeti i vodootpornu maskaru, kako biste spriječili preslikavanje maskare svuda oko očiju.
Obrve neka vam uvijek budu uredno počupane i počešljane. Tek poneke nedostatke možete nadoštukati sjenilom za obrve kako bi one bile savršenog oblika. Nikako ne iscrtavajte olovkom cijelu dužinu obrva.

Usne
Ruž ili sjajilo uvijek možete izabrati po želji. No ipak, nije vam potrebno iscrtavanje usana olovkom. U tankom sloju nanesite ruž, a preko ruža tek malo prozirnog sjajila. Takvu kombinaciju bit će vam puno lakše održavati tijekom dana.
Ako vam je pak prekomplicirano stalno obnavljati ruž, izaberite neki koji se ne skida lako i koji će trajati satima. Također možete izabrati i tekući ruž, koji poput prethodno spomenutog rumenila, također na vašim ustima djeluje kao tinta te se upije i traje dugo. U tom slučaju dovoljno vam je da tek ponekad na to nanesete malo sjajila, a u torbici uvijek nosite i balzam za usne.

(Izvor teksta  female.hr)












Kad i kako je nastala kozmetika?


    Najraniji arheološki dokazi o upotrebi kozmetike u današnjem smislu potiču od prvih civilizacija Staroga svijeta. Žene iz starog Sumera, na jugu današnjeg Iraka, pravile su od antimonita (antimonova sulfida) ili galenita (olovnog sulfida) kozmetičko crnilo pa njime sjenčile oči da ih prividno povećaju, što je i danas jako popularno, a osim toga su i bojama rumenile obraze. Iz jednoga slavnoga groba iz sumeranskoga grada Ura (nastalog krajem 3000 god.p.n.e), arheolozi su iskopali malu zlatnu kozmetičku kutiju sa kompletom za šminkanje.
Korijeni nastanka kozmetike i njene prve upotrebe javljaju se i u Egiptu. Egipćanke su bile prve žene koje su počele izradu boja za kapke, usne, ocrtavanje očiju crnim mastilom. Bilo je to 3000 g.p.n.e. Tada su takođe poznavale gotovo sve načine pravljenja mirisa i ulja. Na nekim grobnim egipatskim slikanjima se vidi da su ženei muškarci redovno sjenčili oči crnilom ‘lapis lazulijem’, odnosno zelenim malahitom (hidrirani bakreni karbonat). Najpoznatija istorijska Egipćanka, Kleopatra, je na obrve i trepavice stavljala maskaru i kapke je sjenčila u modre boje,a donje kapke u nilski zelenu boju.   
U to vrijeme kozmetika je čuvana u kožnatim ili lanenim vrećicama u obliku grumenčića.
U njihovim grobovima često su pronalaženi kozmetički pribori sa sastojcima i paletama za njihovo mrvljenje u prah a neki datiraju još iz 4000 g.p.n.e.
Muškarci i žene su kožu mazali žućkastom okrom, a samo su je žene potamnjivale narandžastom bojom. Na obraze su nanosili ruž od crvene okre pomijesan sa mašću a slična smjesa se radila i za usne

Egipćanke su na nekim slikama prikazane sa obojenim noktima i iz toga proizilazi zaključak da su ih premazivale bojama. Uprkos tome, nisu gajili neku ljubav prema noktima koliko stari Kinezi. Oni su iz sokova trave vadili pigment od kojih su im nokti postajali tamnocrveni. U Kini se sve do skoro držalo da je jako elegantno imati tri centimetra duge nokte (takvi nokti su bili pokazatelj da se njihov vlasnik ne mora baviti tjelesnim radom) a bogati Kinezi su na svoje otmjene duge nokte učvršćivali posebne srebrene štitiće da im se ne lome i ne oštećuju.

Pripadnici civilizacije doline Inda (3000.g.p.n.e. u današnjoj Indiji i Pakistanu) bili su vjerovatno prvi koji su svoj ten osvjetljavali kremom za lice od olovnog bjelila. U gradskim kućama iz tog razdoblja nalazimo kolačiće od tog kozmetičkog sredstva. Slični recepti su se napokon proširili golemim područjem od Britanije do Kine. Grci su olovno bjelilo uvozili s Istoka u obliku tableta, a Rimske su ga dame nastavile trošiti unatoč tome što su liječnici do tada već uspjeli dokazati da je riječ o vrlo otrovnoj tvari.


Šminka


uljepsavanje.blogspot.com

Šminka je vrsta kozmetike, koja se odnosi na proizvode koji su namijenjeni uljepšavanju i promjeni izgleda, najčešće žena. Koristi se za ljepši i ženstveniji izgled. Njome se mogu naglasiti pojedini dijelovi lica poput očiju, usana, a služi i prekrivanju onoga što se želi sakriti. Postoji u raznim bojama, najčešće su crvena, ljubičasta, crna i dr.Postoje bojazni o štetnosti šminke, kada joj istekne rok trajanja ili kada istu šminku koristi više osoba. Ponekad se u šminci koriste opasne tvari, koje mogu izazvati kožne bolesti poput dermatitisa.
Vrste: puder, ruž za usne, lak za nokte, sjajilo, korektor, maskaru, olovku za obrve te druge tipove kozmetičkih proizvoda.

            Početničko šminkanje i ‘tinejdžerski dani’ :) Lijepo životno doba, zar ne?!


U ovom dijelu članka ćemo spomenuti djevojčice koje ulaze u pubertet i  čiji je nezaobilazan dio odrastanja svake od njih  susret sa šminkom. Skoro svaka od njih u tom dobu želi ‘biti velika’, oponašati mame, starije djevojke ili žene, želi probati stati na štiklu .), probati mamin ruž za usne i kako joj miriše parfem :) Obzirom na sve ove zgode i male nezgode njihovih prvih susreta sa šminkom, treba obratiti pažnju na proizvode koje će tinejdžerka uzeti da proba i počne stavljati na svoju još nezrelu i osjetljivu kožu (puder, rumenilo, maskara, kreon i sl). Ovdje se čini pogreška ako se dozvoli uzimanje šminke ‘za odrasle’ i starije žene.
Ako se tinejdžerka već susretne i dođe u dodir sa mnogim proizvodima, te ih počne koristiti, onda bi sve to trebalo staviti po strani i otići u jednu malu kupovinu šminke za njen uzrast.
Tako bi npr. umjesto pudera, trebala uzeti kremu u boji (ako je već neophodno da počne nešto koristiti na koži lica zbog akni i sl). Kremu u boji bi trebala birati po mogućnosti na biljnoj bazi i da se proba na dnevnom svjetlu. Ne bi trebalo da bude tamnija od njene boje kože lica, ali svjetlija za 1-2 nijanse može doći u obzir.
Pri kupovini maskare trebalo bi izabrati sto ‘lakšu’ maskaru, (ali ne vodootpornu jer je to previše za njihove oči) neprestano imajući na umu da će je koristiti da bi samo malo naglasila trepavice. Više joj u tim godinama i nije potrebno.
Ako se uz ovo bira i kreon, trebao bi biti u nijansi sličnoj boji njenih očiju.
Ruž za usne se može zamijeniti sa sjajem za usne kojih danas ima bezbroj vrsta. Od ukusa, boje, gustoće do onih za različite uzraste.
U početcima šminkanja često se dogode male katastrofe, tako da nisu rijetki slučajevi viška rumenila na obrazima, crnilo od maskare ispod očiju  ili nejednako počupane obrve.  Za djevojke je važno je da je šminka jednostavna, te osim tonirane kreme, (koja je prikladna uzrastu) potreban je samo sjaj za usne. Za posebne prilike može se nanijeti malo svjetlucavog rumenila na obraze.

Da utvrdimo i dodamo što smo propustili:
  • Obrve: su veoma važne, pa ukoliko mislite da je potrebna promjena- NE činite to same. Najbolje je otići kozmetičarki prvi put ili to prepustiti nekome mnogo iskusnijem.
  • Olovka za oči: neka olovka bude u nijansi boje očiju i pogled će dobiti posebnu dubinu i sjaj.
  • Maskara: ona je namijenjena starijim tinejdžerkama. Treba se pažljivo nanijeti na gornji kapak, najbolje samo na vrhove trepavica.
  • Korektor:  Najbolje je koristiti kremasti korektor i to u bež boji: nanijeti ga lagano vrhom prsta na akne ili nepravilnosti koje se žele prikriti.
  • Puder: Puder se može nanijeti vlažnom spužvicom na cijelo lice. U posebnim  prilikama preko se može nanijeti kvalitetan, svjetlucavi puder u prahu.
  • Nakon šminkanja lagano na lice pritisnute papirnu maramicu da otklonite višak šminke – izgledat ćete mnogo prirodnije.
Dodatni savjeti za mlade početnice
Šminka koja se ne primijeti – je najbolja šminka
Prije odlaska na spavanje  obavezno dobro očistite lice od šminke!


                    O VRSTAMA  PUDERA ZA LICE I KAKO IH KORISTITI
Tečni puder je osnova svakog našminkanog lica pa se zato potrudite nabaviti najbolji tečni puder koji možete priuštiti. U ponudi se nudi veliki izbor takvih pudera, različitih tekstura i boja. Budite sigurni da ste odabrali onaj koji pristaje vašim godinama i tipu vaše kože.
Boja tečnog pudera treba da bude najbliža boji vaše kože lica ili nijansu svjetlija. Tako ćete izgledati prirodnije i mlađe. Idealnu boju ćete odrediti tako da ga nanesete na vrat ili direktno na lice ako već nemate na njemu tekući puder i to po mogućnosti na dnevnom svjetlu. Vrlo često će vam na prodajnim mjestima tečni puder nanijeti na unutarnju stranu podlaktice, iznad dlana, ali to je pogrešan način za odabir prave boje jer je na tom mjestu koža drugačije nijanse boje od kože lica.
Tečni puder se mora „stopiti” sa bojom kože lica. Svrha tečnog pudera je da izgladi i nijansira Vaše lice te da mu da “zdrav sjaj”, nikako da mu dodaje boju. Ukoliko ga nanesete previše, prekrit ćete prirodni sjaj kože i lice će vam izgledati kao da ste nanijeli masku. Zato uvijek dobro razmažite tečni puder prema ušima i vratu da bi se što manje primijetio. Tečni puder možete nanijeti prstima, spužvicom ili četkicom namijenjenom za tečni puder.

Kada ste nanijeli tečni puder na cijelo lice i dobro ga razmazali, akne i druge nepravilnosti na licu prekrijte korektorom Pažljivo odaberite boju korektora, jer ona treba biti jednaka vašem tečnom puderu ili malo svjetlija. Kistom za Make up pomiješajte malo korektora i tekućeg pudera i nanesite ga direktno na prištić, nemojte utrljavati već lagano utapkajte prstom.
Oko očiju koristite „highlighter” koji će posvijetliti taj dio i istaknuti oči.
„Highlighter” (posvjetljivač) lagano razmažite ispod i iznad oka te utapkajte prstima.
Ukoliko vas muče podočnjaci, oko očiju koristite tečni korektor isključivo namijenjen prikrivanju podočnjaka, koji će dodatno hraniti i vizuelno umanjiti sitne bore. Lagano ga razmažite i utapkajte prstima, i ne zaboravite da je koža oko očiju vrlo tanka pa budite jako nježni. Guste korektore, poput onoga u sticku nemojte koristiti oko očiju jer oni mogu naglasiti bore i učiniti vas starijom.
Puder u kamenu je ‘tvrdi’ puder u prahu i zapravo je svejedno koji ćete koristiti. Dobro ih je nanijeti na mjesta gdje se koža sjaji poput nosa, brade i čela (T zona). Ako ga nanosite na ostali dio lica neka to bude mali sloj nanesen debelim kistom za što prirodniji izgled. Puder u kamenu licu daje završnu notu, što znači da ga nanosimo uvijek na kraju šminkanja. Vrlo je bitno odabrati puder prema tipu kože. Ukoliko je vaša kože mješovitog ili masnog tipa, puder u kamenu za vas je idealan odabir jer će prekriti sjaj koji dobijete preko dana.
                                                                                        







Lakiranje noktiju

Lakiranje negativno utiče na zdravlje noktiju.
Evo nekoliko korisnih savjeta za “zdravije lakiranje”:
  1. Povremeno napravite pauzu od lakiranja
  2. Nemojte koristiti odstranjivače laka s acetonom jer on uništava i isušuje nokte
  3. Kupujte 3 free lakove koje ne sadrže zloglasne toluen, formaldehid i dibutil ftalat (DBP)


Toluen je otapalo koje se stavlja u lakove radi ljepše aplikacije. Visoke doze toluena mogu rezultirati lošim kognitivnim testovima, iritacijama oka i gornjeg dišnog sustava.
Dugotrajno udisanje visokih količina može dovesti do demencije i oštećenja mozga.
Formaldehid služi za polirani izgled noktiju i daje im čvrstoću. Jedan je od glavnih alergena i uzročnika kontaktnog dermatitisa.
DBP produžuje trajnost laka na noktima. Studije pokazuju da negativno utiče na štitnjaču i može onemogućiti normalan razvoj mozga.
Također, loše utiče na funkciju jetre i metabolizam. Istraživanja provedena u Koreji su pokazala da djeca čije su majke bile više izložene ftalatima ( hlapljive tekućine koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti. Također su poznati kao plastifikatori ili omekšivači. To znači da se nalaze u gotovo svemu što nas okružuje.)   imaju manji IQ.

Savjeti i recepti za ljepotu


Nabavih nekih par recepata za lomljive i krhke nokte pa ću ih podijeliti sa vama:


Za jačanje noktiju uradite sedmodnevni postupak i već će te primijetiti da su Vam nokti ljepši i jači – Svaki dan limunovim sokom namažite nokte i pustite da ga nokti upiju. Na taj način kiselina iz limuna će očistiti nokte (naročito kod koga su žuti nokti, pretežno od cigara), nahraniti ih C vitaminom i ojačati ih.
Napominjem,

Suhi i lomljivi nokti ukazuju na manjak vitamina A i kalcijuma, a nokti savijeni prema dole su znak manjka proteina, folne kiseline i vitamina C. Lomljivi nokti znače i manjak vitamina B12 i željeza.
 Kod kuće, sebi za dušu možete ‘uvesti’ i neku vrstu Vaše tradicije, da, kada god ste u mogućnosti, ruke i nokte namažete običnim maslinovim uljem i po mogućnosti da tako odstoje najmanje oko pola sata dok koža i nokti ne upiju sve njegove zdrave i kvalitetne sastojke. To možete odraditi dok čitate knjigu, gledate TV i sl                                             
                  Maslinovo ulje hidratizira nokte i vraća im potrebnu vlagu.
Upravo dok pišem ovaj post, sinula mi je ideja  umjetninoktiba.comze.com   da na stranici, iako tema nije o proizvodima, naročito biljkama i sl.sebi dozvolim malo ‘skretanja sa puta’ :) i ubacim po koji edukativni članak o nekoj biljci i njenim sastojcima koja ima velikog udjela u ljepoti žene, a u 21. vijeku danas- i muškarca.

Ako nekoga zanima više priroda, biljke, zdravlje, med itd, evo linkova za koje ja garantujem i čiji su proizvodi provjereni, pa možete sve detaljno pogledati na stranici



Nego, da nastavimo sa još kojim receptom za njegu naših ručica i noktića .) Na netu sam našla sljedeći recept i vjerujem da pomaže noktima jer je u pitanju naše sjajno maslinovo ulje:

‘Staru i prljavu bočicu laka za nokte dobro isperite nekoliko puta pod mlazom vruće vode i acetona. To radite sve dok bočica nije potpuno čista. S tim čišćenjem bočice treba imati malo više strpljenja.
Kad je bočica čista, u pola bočice ulijte maslinovo ulje, pa 8 kapi eteričnog ulja ružmarina i ponovo do vrha bočice maslinovog ulja. Sve skupa dobro promiješati.
Očišćeni nokti se premazuju tim uljem, te se ostavi da ono djeluje par minuta.
Nakon toga nokti se prebrišu blazinicom za skidanje šminke ili čišćenje lica. 
Ulje djeluje tako da sprečava listanje noktiju i poboljšava njihov rast.’

Maslinovo ulje je zamjena kremi za stopala. Samo utrljajte malu količinu ulja na stopala prije spavanja, stavite tanke čarape i ujutru mehka stopala.
Imate li mrlje od nikotina na noktima ili prstima, u maslinovo ulje dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Kratko umočite prste u smjesu, pa ih dobro protrljajte.   





                  Biljke za ljepotu i njegu


                         MASLINA,DRVO ŽIVOTA


Ukoliko tražite savršen sastojak za njegu i zaštitu kože i kose od oštre zime i hladnih vremenskih uvjeta, pokušajte s maslinom. Priroda uvijek nudi najbolje rješenje za nježnu brigu, pa stoga potražite proizvode s plodom i lišćem maslina.


Maslina je zimzeleni grm koji raste u mediteranskim zemljama, Maloj Aziji i nekim afričkim predjelima. Ova biljka je izvorno prirodno rasla u područjima umjerene klime, ali se proširila zahvaljujući kultivaciji. Budući da ima razgranato korijenje, može preživjeti ekstremno visoke temperature i sušu. Pripada porodici Oleaceae.
Iako maslina raste u grmovima, može dosegnuti popriličnu visinu i širinu debla. Drvo masline je poznato po razgranatosti i dugovječnosti. Štoviše, mogu biti stare i do nekoliko stotina godina! Lišće je tamnozeleno s gornje, a srebrnasto s donje strane. Duguljasto je i prikriva male, okrugle plodove, koji imaju košticu u sredini, te su zeleni na početku a dok sazrijevaju postaju tamnocrveni, ljubičasti, smeđi ili crni. Kora drveća je vrlo gruba i debela. Miris masline je karakterističan i često ga se povezuje s mirisima mora i mediteranskoga sunca. Ova aroma je zelena i gotovo jestiva; jedna je od mojih najomiljenijih. Potrebno je ipak razlikovati mirise maslinovog drveta, lišća, ploda i cvata.
Maslina je vrlo čest i popularan izvor hrane u svima zemljama Mediterana (Grčka, Italija, Hrvatska…), gdje se različita jela pripremaju s maslinovim uljem kao osnovom. Bilo da se radi o salati, špinatu, tjestenini, umaku ili ribi – sve se začinjava maslinovim uljem, koje se smatra izuzetno zdravim. U svakom slučaju, sadrži manje kalorija od drugih vrsta ulja.
Nije samo maslinovo ulje jestivo, nego i plodovi masline. Rijetko ih se može jesti svježe, jer su obično previše gorki, tako da se najčešće kisele. Masline mogu biti punjene (obično kiselom paprikom, orašastim plodovima, sirom ili inćunima), a zatim se pakiraju u staklenke ili limenke. Jedno od najpoznatijih pića, Martini se obvezno služi s jednom zelenom maslinom, dok je mediteranski specijalitet kruh s maslinama. Okus maslina može biti različit, od gorkog, kiselog, začinjenog do slatkastog.
Postupak prerade počinje branjem maslina. Postoje dva osnovna tipa prikupljanja plodova: protresti krošnje i grane kako bi masline pale na tlo ili jednostavno popeti se uz drvo i brati plodove u vreću ili košaru. Druge, modernije metode branja su povlačenje mreže preko krošnje ili korištenje oliviere, mehaničkog alata koji bere masline. Masline se melju i pretvaraju u pastu mehaničkim ili kemijskim metodama. Dobivena pasta se miješa i dijeli od vode kako bi se dobilo maslinovo ulje. Ako se ulje dobiva korištenjem samo mehaničkih metoda, ono se naziva djevičanskim uljem.

Pored konzumiranja maslina za jelo, maslinovo ulje se može koristiti u kozmetici, farmaciji, pravljenju sapuna, njezi kože, kao i gorivo za lampe. Ekstra djevičansko ulje pomaže u vlaženju kože, posebice primjenom metode čišćenja pomoću ulja, u kojoj se koristi nekoliko vrsta ulja. Masline su blagotvorne za suhu kožu, jer je obogaćuju potrebnom vlagom i izglađuju njenu površinu. Što se tiče maslinovog lista, često se smatra sredstvom protiv starenja, imunostimulatorom ili čak antibiotikom. Medicinski je dokazano da ekstrakt maslinovog lista snižava krvni tlak. Masline su odličan izvor vitamina E, snižavaju kolesterol i štite stanice tijela. Također sprečavaju nastanak upala i bolesti srca.

Čovjek poznaje maslinu i koristi od nje već barem nekoliko stoljeća. Najstariji podatak o maslinama potječe iz antičkih vremena, iz 5000. god. prije Krista, kada su se masline koristile za dobivanje ulja, drveta i plodova. Kod drevnih Rimljana i Grka maslina je bila rezervirana samo za visoku društvenu klasu. Povezivali su je s božanstvima i primjenjivali u kojekakvim ceremonijama, posebice religioznima. Homer je maslinovo ulje nazvao ‘tekućim zlatom’. U antičkoj Grčkoj atletičari su trljali ulje po tijelu, jer su vjerovali da ima magične, medicinske i ojačavajuće moći.

Pored toga, maslina ima bogato religiozno i simboličko značenje. Predaja kaže da je maslinu ljudima dala grčka božica mudrosti i ratovanja, Atena. Možda ste čuli da maslinov list simbolizira bogatstvo, slavu i mir. Maslina se spominje i u Bibliji. Grančicu masline je Noi donijela golubica kako bi mu pokazala da se tlo osušilo nakon velikog potopa. Maslinska gora je bila mjesto gdje se Isus molio prije svoje smrti. Ljudi su Isusa blagoslivljali palminim i maslinovim grančicama na Cvjetnu nedjelju, te je to razlog zašto još uvijek na taj dan nosimo maslinu u crkvu na blagoslov.
Simbolična primjena masline održala se do današnjih dana – grančice se posvećuju na Cvjetnu nedjelju i čuvaju da bi pružile blagoslov domu. Grančice se pale kako bi se dobio pepeo za Srijedu pepelnicu na početku Korizme. Maslinovo ulje se također koristi u Crkvi za sakrament Krizme. Maslinovo drvo se često koristi za izradu različitih drvenih suvenira i nakita, posebice u Izraelu, budući da je tamo maslina jedna od tipičnih vrsta drveta u zemlji.
Željela bih završiti članak izrekom koja kaže da su postojala dva stabla u Rajskom vrtu – smokva i maslina. Smokva je drvo istine, a maslina drvo života. Stara latinska misao spomenuta u nekoliko svetih knjiga različitih religija glorificira ovu biljku opisujući je kao “oles prima arborum omnium est”, što znači “maslina je prva među svim drvećem”.

(Izvor punmiris.com)

                          Proizvodnja maslinovog ulja


Proces proizvodnje maslinovog ulja odvija se u dvije faze. U prvoj fazi se zdravi plod masline drobi gnječenjem, a potom se u drugoj fazi tiještenjem smjese zdrobljenih plodova cijedi čisto maslinovo ulje. Hladno tiještenje je najčistija tehnologija obrade maslina.
                                           
 VRSTE MASLINOVOG ULJA
Maslinovo ulje se prema kakvoći dijeli na nekoliko vrsta:                                         

EXTRA DJEVIČANSKO

Ekstra djevičansko maslinovo ulje (olio di oliva extravergine) dobija se nakon prvog tiještenja zdravog ploda   masline, a kiselost (slobodne masne kiseline) mu ne prelazi 0,8 posto. Uz zadovoljenje kemijskih parametara, ulje mora još proći organoleptičku provjeru i ne smije imati niti jedan miris koji nije svojstven ulju. Stoga, primjerice, “ekstra djevičansko maslinovo ulje oplemenjeno grančicom ružmarina” zapravo nije ekstra djevičansko maslinovo ulje.

DJEVIČANSKO

Djevičansko ulje (vergine) se dobiva nakon prvog tiještenja slabijeg ploda masline, pa mu je kiselost u odnosu na ekstra djevičansko ulje nešto veća, ali sadržaj masnih kiselina ne prelazi 2 posto.
MASLINOVO ULJE
Maslinovo ulje se dobiva miješanjem rafiniranog ulja i određene količine ekstra djevičanskog ulja koja služi poboljšanju boje i okusa, a kiselost ovako proizvedenog ulja je oko 5 posto.

SANSA ULJE

Sansa ulje (olio di sansa) se dobija hemijskim izdvajanjem iz krutih ostataka ploda masline nakon tiještenja. Ovako proizvedeno ulje je slabije kvalitete, ali se može koristiti za prženje.
ULOGA MASLINOVOG ULJA U PREHRANI
Najzdravije od svih vrsta maslinovog ulja je ekstra djevičansko ulje zbog jednostavnog tiještenja i filtriranja masnih kiselina prilikom proizvodnje
Nutricionističko ekstra djevičansko ulje je izuzetno zdravo u prehrani, jer je bogato hlorofilom, lecitinom (prirodni antioksidans koji stimulira metabolizam masnoća, šećera i bjelančevina), karotenom, polifenolom (antioksidans) i esencijalnim vitaminima A, D i K te vitaminom E.
Maslinovo ulje je lako proabljivo, a pomaže u borbi protiv raka, kao i rastu djece te usporava starenje zbog visokog sadržaja antioksidansa koji blokiraju slobodne radikale. Dobro je za kosti i zglobove, kožu, jetra i crijeva. Također pomaže kod dijabetesa i čira na želucu.
Najveća značajka ovog ulja je blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile. Naime, zbog visokog sadržaja mono nezasićenih kiselina, maslinovo ulje štiti HDL  holesterol (dobri kolesterol), a smanjuje loši kolesterol (LDL).
Nizak sadržaj višestruko nezasićenih masnih kiselina čini maslinovo ulje puno otpornijim na visoke temperature u odnosu na druga ulja, pa je ono bolje za kuhanje i prženje.

(Izvor za naslov 'Proizvodnja maslinovog ulja' je wikipedija.hr)


                      LIMUN



Limun (lat. Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae) i njegov plod. Rezultat je davnog križanja po svoj prilici pomela i citrone, ali već stoljećima uspijeva kao samostalno stablo koje se razmnožava reznicama ili cijepljenjem.
Limun se širom svijeta uzgaja u nebrojenim varijacijama koje, navodno, više niti botaničari ne registriraju. Razlike između novih varijacija su samo u vanjskom izgledu, dok njihove prehrambena svojstva i gospodarski značaj ostaju nepromijenjeni. Naime, limun se vrlo rijetko koristi kao svježe voće, tako da manje promjene okusa nisu previše važne. Za industrijsku upotrebu je dobra bilo koja varijacija osim, možda, onih koje nisu dovoljno trajne, pa ih se mora vrlo brzo nakon branja iskoristiti. Takve su, na primjer, gotovo nepoznate varijacije crvenih i slatkih limuna čiji su plodovi doduše kiseli, ali su istovremeno i slatki, pa ih uzgajivači koriste kao svježe voće. Njihov plod, kad se ubere, mora se potrošiti u dva-tri dana, pa je zbog toga gotovo nepoznat.
Limune uglavnom dijelimo na žute i zelene, no to je samo komercijalna podjela, jer rastu na istom drvetu. Zeleni limun se razvija iz proljetnog cvijeta drveta umjetno, namjerno izazvanom sušom koja mora trajati četrdeset dana između lipnja i srpnja. Tako dobijen proljetni plod ima tanku, zelenu koru i vrlo sočno “meso”. Takav plod podnosi duga putovanja i skladištenje pa je moguć izvoz po cijelom svijetu. Uobičajeni žuti plodovi, koji su uobičajeni na tržištu, rastu na istom drvetu, samo što dozrijevaju zimi. Ovaj način korištenja drveta značajno skraćuje njegov životni vijek, ali kako je vrlo isplativ, vrlo često se koristi.


Opis

Limun je manje drvo, visoko od 3 do 6 metara. Mladi izboji i cvjetni listići su ljubičasti. Plod je žute boje, unutrašnjost mu je bezbojna, ovalnog do gotovo okruglog oblika, obično uz peteljku malo udubljen sa šiljastim završetkom na suprotnom kraju. Kora može biti lagano hrapava ili glatka, a s unutrašnje strane obložen je bijelom spužvastom ovojnicom koja se zove albedo i nije jestiva. Biljka se ponekad uzgaja kao ukras, ali općenito nasadi se uzgajaju radi dobivanja plodova.

Drvo limuna

U odgovarajućem podneblju limunovo drvo rodi dva put godišnje. Proljetna cvatnja iz koje izrastaju nabolji plodovi traje najmanje dva mjeseca. Isto toliko dugo zreli plodovi mogu čekati branje na grani, što dozvoljava neprekidno branje tijekom cijele zime, od studenog pa do travnja ili svibnja. Druga cvatnja, koja se u komercijalnim nasadima izaziva prisilno, traje u kolovozu i rujnu, a plodovi se počinju brati u svibnju, odmah nakon što se poberu zadnji zimski plodovi.

Jedan limun ima oko 57% jestive tvari, na koru otpada 40% a na sjemenke oko 3%. Naravno, pri tome se mora uzeti u obzir da su to prosječne vrijednosti i da razni varijeteti mogu značajno odstupati od navedenog. Iz toga proizlazi da se limun ne koristi samo za dobivanje soka i limunske kiseline. Od kore se radi kandirano voće i dobivaju esencije i pektin. Od sjemenki se dobiva ulje, a ostatak se prerađuje za životinjsku hranu. Jedno odraslo drvo u povoljnim klimatskim uvjetima daje 600 do 800 plodova godišnje.

Sok i esencija

Cvijet i plod
Plod limuna sadrži od 40 do 50% soka. Boja soka je žuta do blijedo zelena, a okus kiseo. Sadrži do 8% limunske kiseline, manje količine drugih organskih kiselina, oko 3% šećera i puno vitamina, prije svega C-vitamin. Prije upotrebe ga se pasterizira ili koncentrira. Pasterizirani sok koji je i bez konzervansa trajan najmanje jednu godinu, koristi se kao dodatak jelima i pićima. Koncentrirani sok se obično koristi za daljnju industrijsku preradu za gotova jela i pića.

Limunsko eterično ulje je žuta tekućina s izrazitim mirisom na limun, i potpuno je topivo u alkoholu. Sastoji se pretežno (oko 90%) od limunina. Industrijski ga deterpeniraju vakuumskom destilacijom ili uz pomoć otapala. Tako pročišćeno ulje koristi se prije svega u prehrambenoj industriji (likeri, kolači) i za izradu parfema. Industrija sredstava za čišćenje i deterdženata koristi ulje prije deterpenacije i čak ga razrjeđuje s jeftinijim proizvodima, primjerice s parafinskim uljem.

Medicina

Cvjetovi
Još puno prije moderne faramakologije se limun koristio kao lijek. Kad se još nije znalo za vitamine i koliko su korisni za zdravlje, limun je korišten kao lijek. Prije svega, smatralo ga se učinkovitim sredstvom protiv krvarenja otvorenih rana i za čišćenje zagnojenih rana. Limun je nezamjenjiv kod liječenja skorbuta što su znali još antički pomorci koji su na svako daleko putovanje uzimali sa sobom velike zalihe limuna.

Na Siciliji, koja je imala velike probleme s opskrbom pitkom vodom, oduvijek se u sve zalihe pitke vode stavljalo svježe polovice limuna. Ljudi su iz iskustva znali da limun dezinficira vodu, a moderna znanost je to potvrdila. Možda iz tog prastarog običaja proizlazi današnja navika da poslužujemo vodu s režnjem limuna.
100 g limuna sadrži:
kcal     kJoule  voda    masti   kalij     kalcij   magnezij         vitamin C
35-56   151-235          84-90 g           0,6 g    149 mg            11 mg  28 mg  51 mg
100 g limuna tako pokriva 71% dnevne potrebe vitamina C za odraslu osobu i 7% dnevne potrebe kalija, 1% kalcija i 9% magnezija.

(Izvor za naslov 'Limun' je wikipedija)

                              JAGODE


  • Jagode su plodovi niske grmovite biljke koja raste divlja, ali se i sustavno kultivira. Pripadaju porodici Rosaceae (ruže), koje na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista. Cvijet im je bijel, a plod crvene boje.Kultiviranjem su uzgojene vrlo krupne i crvene jagode. Od vrtnih jagoda poznate su ananas jagode krupnih plodova i slatkasto-kiselkastoga okusa.

    Energetska i nutritivna vrijednost


    Prema piramidi pravilne prehrane, preporučuje se uzimati 2–4 obroka voća na dan. Kao jedinica obroka uzima se 8 jagoda srednje veličine, što iznosi približno 150 g. Energetska vrijednost po jedinici obroka je 50 kcal.
    Jagode su odličan izvor folata (jedan obrok jagoda osigurava 20% preporučenih dnevnih potreba) i vitamina C (jedan obrok jagoda osigurava 140% preporučenih dnevnih potreba), a sadrže i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.
    Dobar su izvor prehrambenih vlakana – jednim obrokom osiguravaju 16% preporučenih dnevnih potreba. Prehrambena vlakna djeluju blagotvorno na probavni sustav, snižavaju kolesterol u krvi, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite od karcinoma debelog crijeva.

    DOBAR IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10% dnevnih potreba (RDA).
    ODLIČAN IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20% dnevnih potreba (RDA).
    RDA – Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine)

    Ljekovitost


    Folna je kiselina u vodi topiv vitamin B-9, važan u stvaranju krvi i sudjeluje u metabolizmu aminokiselina. Nedostatak tog vitamina u prehrani izaziva malaksalost i anemiju, a nedovoljan unos folata ujedno povećava rizik od karcinoma debelog crijeva. Folna kiselina sintetički je oblik folata koji se može uzimati u obliku vitaminskog dodatka ili hrane obogaćene tim vitaminom. Kada se nalazi u hrani kao prirodan sastojak, naziva se folat, a najviše ga sadrže jagode, naranče, zeleno lisnato povrće i šparoge.
    Vitamin C iz hrane djeluje kao snažan antioksidans koji smanjuje rizik nastajanja nekih vrsta karcinoma: usta, ždrijela, želuca, debelog crijeva i pluća. Dokazana je veća djelotvornost vitamina C prirodno sadržanog u namirnici kao što je jagoda, od onog uzetog u obliku vitaminskog dodatka (suplementa), što se povezuje s uzajamnim djelovanjem vitamina C i drugih sastojaka u namirnici.
    Antioksidansi osiguravaju organizmu zaštitu uništavajući slobodne radikale, koji oštećuju stanice i pridonose nastanku karcinoma i srčanih oboljenja te ubrzavaju proces starenja. Sadržaj antioksidansa u jagodama sedam je puta veći nego u jabukama ili bananama i dva puta veći nego u narančama ili grožđu.
    Biljni fenoli obuhvaćaju flavonoide i fenolne kiseline. Nalaze se gotovo u svakom voću, povrću i žitaricama, a znatno utječu na stabilnost i svojstva hrane (aromu i boju). Osim toga, biljni fenoli imaju i važnu ulogu u sprječavanju oksidacije masti u organizmu.
    (Izvor coolinarka.com)

    Sorte jagoda


    Asieta, najranija sorta, ima duguljast oblik ploda i vrlo je rodna, plod je sladak i aromatičan.

    Asiropa, dozrijeva srednje rano, oblik ploda je koničan, rodnost je obilna, okus je sladak i vrlo aromatičan.

    Astino, dozrijeva nešto kasnije od asirope, ima čvrsto meso, na dobrom je tlu vrlo krupna, a rodnost je obilna.

    Seligra, najskuplja sorta, prosječna težina ploda iznosi 100 grama, vrlo je rodna i na jednom grmu daje preko 1 kg ploda, veličina je ploda poput mandarine, berba traje oko mjesec dana.

    (Izvor bs.wikipedia.org)
  • Jagode su bogat izvor antioksidanata. One su četvrto voće sa najvišim nivoom  antioksidanata. Antioksidanti štite naše tijelo od slobodnih radikala koji se povezuju sa preuranjenim starenjem i raznim oboljenjima.
  • One su odličan izvor vitamina C koji povećava snagu arterija, sprečava stvaranje modrica te jača rad adrenalnih (nadbubrežnih) žlijezda koje zahtijevaju najveći nivo vitamina C u odnosu na sve druge žlijezde ili organe u našem tijelu. Osam jagoda sadrži više vitamina C nego jedna narandža!
  • Istraživanja pokazuju da jagode regulišu nivo šećera u krvi. 130 grama svježih jagoda će smanjiti nivo šećera u krvi. Visok nivo šećera povezuje se sa gojaznošću, promjenama raspoloženja i dijabetesom.
  • Jagode sadrže antocijanine koji stimulišu topljenje nakupljenih masti u organizmu. Osim toga, istraživanja pokazuju da antocijanini jačaju kratkotrajnu memoriju za 100%, u roku od osam sedmica.
  • One imaju i anti – kancerogena svojstva. Njihov sadržaj flavonoida dovodi do toga da tijelo stvara smetnje u fazama razvoja ćelija raka, sprečavajući njihovu mogućnost umnožavanja.
  • Fenolne kiseline koje se nalaze u jagodama imaju anti – alergijska svojstva, što znači da one pomažu u smanjenju biohemijskih procesa koji se povezuju sa alergijskim reakcijama. Naravno, kao i sa drugim vrstama hrane, neke osobe su alergične na jagode pa, ako ste i vi u toj grupi, onda znate da je najpametnije da ih izbjegavate.
  • Dokazano pomažu kod srčanih oboljenja i artritisa.

(Izvor bs.wikipedia.org)




Prirodni recepti za njegu ruku i noktiju

Za grube ruke:

Grube ruke omekšat ćete istrljate li ih sa polovinom kisele jabuke i ostavite da jabučni sok djeluje nekoliko minuta, pa ih isperite mlakom vodom.



Piling za suhu i ispucalu kožu ruku: 
Piling je odličan za uklanjanje mrtvih ćelija sa kože, te za osvježen izgled. Kozmetički saloni nude razne tretmane i dobro ih je povremeno posjećivati, ali ako nekada niste u prilici, onda je dobro znati pripremiti pilinge od sastojaka koje imate u kući.
Piling koji će suhoj, ispucaloj koži ruku vratiti vlažnost i mekoću:
-25 gr mljevenih badema.
-1 kašičica tekućeg meda,
-2 kašičice suncokretovog ili orahova ulja,
-1 kašičica limunovog soka
Sve dobro izmiješati i smjesom natrljati ruke, ostaviti 2 – 3 minute, pa isprati.

ZA NOKTE

Kupka za lomljive nokte:
Pola čaše mlakog maslinovog ulja pomiješajte sa 15 kapi lavandinog ulja. Svako veče prije spavanja uronite nokte na nekoliko minuta u ovu kupku. Nemojte isprati, dovoljno je mekanom krpicom obrisati nokte i prste, gurajući kožicu prema korijenu nokta.

Za uklanjanje zanoktica
2 velike kašike sitno isjeckanog lista kupine
1 list petrovca 
4 velike kašike meda.

Sve se  izmiješa i ovom smjesom mažu bolna mjesta. Prsti moraju biti umotani tokom cijelog dana, a po skidanju obloga, obrišite ih mlakom kamilicom. Tretman se ponavlja 4 dana.

                                        Vas idealni jeans Veliki pozdrav moje dame ma gdje god se nalazile <3 Nakon duze pauze ponovno sa...